Byggelovgivningen indeholder ikke nogen løsning på de situationer, hvor der ved et byggeri er sket skeloverskridelser. Byggelovgivningen er baseret på ejendomsrettens almindelige regler om råden over fast ejendom.
Byggelovgivningens bestemmelser om afstand til skel og fravigelser herfra forudsætter, at byggeriet er placeret på egen grund. Kommunen kan ikke lovliggøre en ulovlig skeloverskridelse ved en helhedsvurdering eller en dispensation fra byggelovgivningen i de tilfælde, hvor der ikke forligger samtykke fra ejeren af nabogrunden.
Lovliggørelsessager, i forhold til byggeri, der er opført over skel på anden mands grund, kan opstå enten ved, at der ikke er indhentet forudgående byggetilladelse, eller ved at byggeriet er opført i strid med byggeloven og bygningsreglementet, eksempelvis fordi der er tvivl om skellets placering.
Det fremgår af byggelovens § 16C, at kommunen er forpligtet til at søge et ulovligt forhold lovliggjort, når kommunen bliver opmærksom på et ulovligt forhold, medmindre det er af ganske underordnet betydning
I medfør af byggelovens § 17 er det den til enhver tid værende ejer af en ejendom, der er ansvarlig for, at ejendommen er lovlig.
Såfremt der er tale om en ulovlig brug af ejendommen, kan et påbud om lovliggørelse ligeledes rettes mod brugeren af ejendommen.
Kommunen har således hjemmel i byggeloven til at nedlægge påbud om lovliggørelse til ejeren, og såfremt der er tale om ulovlig brug af ejendommen ligeledes til brugeren.
Der er derimod ikke hjemmel i byggeloven til, at kommunen kan meddele påbud om lovliggørelse af et byggeri, som er opført på en ejendom, som ikke ejes af den person, som har opført byggeriet. Dette gælder også den situation, hvor der bygges på egen grund og tillige over skel på naboens ejendom. Der er heller ikke hjemmel i byggelovgivningen til at påbyde den person, der har opført byggeri over skel på en nabogrund, at nedrive det ulovlige byggeri.
Såfremt der er bygget over skel, og det ulovlige forhold består i forhold til byggeri eller nedrivning af et byggeri på begge ejendomme, på hver sin side af skellet, skal påbud om lovliggørelse meddeles til hver ejer for den del af de ulovlige forhold, som findes på den pågældende ejers ejendom.
Hvis forholdet ikke kan lovliggøres retligt, må der meddeles påbud om fysisk lovliggørelse, også selvom ejeren ikke har opført det ulovlige byggeri. Der kan læses mere om lovliggørelse i
vejledningen om lovliggørelse af byggeri.
En eventuel tvist mellem de to ejere, eksempelvis om skellets placering, er privatretlig og skal i sidste ende afgøres af domstolene.